Så här ska Storgatan se ut när allt är färdigt. Träden som planteras i höst blir den sista detaljen som färdigställs. Foto: Halmstad kommun

Så lyfts Halmstads finrum – både bildligt och bokstavligt

Publicerad

Granit istället för betongplattor och exklusiva belysningsarmaturer hör till de mer påkostade detaljerna när Storgatan i dag återinvigdes efter fem månaders arbete för 17 miljoner kronor.

– Dels handlar det om en ren tillgänglighetsanpassning där vi lyft gatan till butiksnivåerna där man tidigare har behövt använda trappa för att komma in, säger Christer Johansson, projektledare på Halmstad kommun.

Men det är också ett rent estetiskt lyft, säger han om renoveringen av Storgatan, Brogatan och Stora torg har varit påtaglig i Halmstad centrum sedan årsskiftet.

LÄS MER: Se unika filmbilder från Storgatan på 1920-talet

Arbetet har kostat totalt 17 miljoner kronor.

– En del dyrare och exklusive alternativ har valts. Men detta är ju också finrummet i Halmstad centrum. Och vi har försökt göra bra materialval som ska hålla sig fina över längre tid, säger Christer Johansson.

En dryg kostnad har varit stensättningen där kommunen valt ren granit istället för billigare betongplattor som finns på andra gator i stan.

Även belysningsarmaturerna är av exklusivare snitt. Men dessa är ännu inte på plats till invigningsdagen.

– De har blivit försenade från leverantören i Tyskland och får sättas upp senare, säger Christer Johansson.

”Öppnare och luftigare”

Senare kommer också träden som ska planteras på Storgatan.

Den gamla trädraden har tagits bort. De ansågs skymma husfasader och stråkvyn. De nya träden ska vara färre till antalet.

– Vi har velat göra Storgatan öppnare och luftigare, säger Christer Johansson.

Under lördagen invigs den nya stadsmiljön med bland annat musik, teater och guidade visningar på ”Storgatans dag”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.