Foto: SVT

Stökig arbetsmiljö på Kattegattgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

En stressig och rörig arbetsmiljö. Så beskriver skyddsombudet på Kattegattgymnasiet i Halmstad situationen sen elever och lärare började tvingas vara i paviljonger och i lokaler utanför skolan. Detta i väntan på besked om vad som ska hända med skolan vars lokaler inte går att använda.

Kattegattgymnasiets lokaler är slitna och det finns mögel i skolan så att renovera den har det varit tal om i flera år. Från början skulle eleverna få gå på andra skolor i väntan på att det skulle bli klart. Men så har renoveringen skjutits upp och nu får eleverna inte plats på andra skolor.

Eftersom lokalerna är i sämre skick än man först trott måste kommunen hyra paviljonger och andra lokaler en stunds promenad bort. Förutom att det är trångt i paviljongerna blir det spring mellan de olika ställena.

Kattegattgymnasiet i Halmstad

– Folk mår faktiskt rätt dåligt i det, säger Maria Johansson som är skyddsombud för Lärarnas Riskförbund.

Kan inte träffas

Hon beskriver en situation där lärare på en dag ibland måste springa mellan tre olika ställen.

–  Vi lärare kan ju inte träffas och prata på samma sätt som vi gjorde innan, säger hon.

Även elever Hallandsnytt träffar på skolgården berättar att de tycker det är bökigt och att det påverkar sammanhållningen på skolan.

– Det är tråkigt att vi inte får gå med de andra. Vi har haft en bra gemenskap tidigare, säger My Andersson som går i trean.

Hon är på väg till en lektion i lokaler som kommunen hyr tio minuters promenad från skolan.

Det är ovant

På utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen menar man att det är ovant men att det kommer att gå att lösa situationen.

– Att lära oss schemalägga så att vi minskar de här problemen, säger förvaltningschefen Annika Vannerberg.

I höst kommer olika förslag för vad som ska hända med skolan presenteras för politikerna i höst. Därför vet man idag inte hur länge skolpersonal och elever kan tvingas gå i de här tillfälliga lokalerna. Det tär på lärare berättar skyddsombudet.

– När du vet att det finns en tidsram då klarar du det. När du inte vet blir det ytterligare stresspålägg, säger Maria Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kattegattgymnasiet i Halmstad

Mer i ämnet