Foto: SVT

Företag vill bygga gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Ett fastighetsföretag vill bygga ett nytt Kattegattgymnasium vid högskolan. I utbyte vill de kunna bygga hyresrätter.

I ett brev till kommunstyrelsen erbjuder fastighetsbolaget Fragerus att bygga ”Nya Kattegattgymnasiet” i området kring högskolan.

Den befintliga skolan, som ligger centralt på andra sidan Nissan, är i stort renoveringsbehov och projektet med en ny skola eller en ombyggnad har skjutits upp av kommunen i flera år. 

Kattegattgymnasiet i Halmstad

Det har kostat kommunen pengar. Eleverna går nu i paviljonger och i tillfälliga lokaler i väntan på att politikerna i vår fattar beslut om skolans framtid.

Nu påstår företaget att en nybyggd skola skulle kunna stå klar 2018, under förutsättning att spaden kan sättas i jorden i höst. Skolan på 12 000 kvadratmeter skulle vara inne i högskoleområdet och i brevet skriver Fragerus att högskolan erbjuder kommunen att samutnyttja idrottshallar.

I utbyte vill företaget kunna bygga hyresrätter på det område där skolan står idag.

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf, (M) säger att han vetat om företagets förslag under en tid men att det är först nu det presenterats formellt.

I övrigt vill han inte kommentera förslaget utan hänvisar till mötet 13 maj då budgeten presenteras och de ska ta ställning till olika inriktningar som stadsbyggnadskontoret presenterar.

– Jag välkomnar brevet och det enda jag kan säga är att vi får värdera det, säger han.

Men vad tycker du om förslaget?

– Jag vill inte kommentera det.

Socialdemokraterna i sin tur har länge just förordat en samlokalisering med Högskolan Halmstad och ser fördelar med det.

– Det är ju vårt förslag från början så vi är tacksamma, säger kommunrådet Anders Rosén som ser att ett samarbete med högskolan skulle gynna både elever och lärare.

Vad säger du om att företaget i utbyte vill kunna bygga lägenheter där skolan ligger idag?

– Det är ju ett attraktivt område nära havet så jag förstår det. Men det finns säkert fler företag som skulle vara intresserade också, säger Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kattegattgymnasiet i Halmstad

Mer i ämnet