Stort stöd för de utvisningshotade

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för de utvisningshotade syskonen i Halmstad är stort. I veckan skickade föräldrarna till klasskamrater till ett av syskonen in  nära 1400 namnunderskrifter till Migrationsverket i protest mot utvisningen. 

— Jag kunde inte sitta och se på när min sons klasskompis blir behandlad såhär av svenska myndigheter, säger Linda Wiklander som är initiativtagare till namninsamlingen.

Engagemanget kring de tre omhändertagna syskonen i Halmstad växte exploationsartat efter att vi berättat att syskonen kommer att splittras eftersom de två äldsta barnen, en åttaårig pojke och en funktionshindrad elvaårig flicka, ska utvisas tillsammans med sin biologiska mamma. En mamma som de sociala myndigheterna de senaste tre åren har ansett inte kan ta hand om dem och som syskonen bara träffar ett par timmar varannan vecka.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Barnens öde spred sig snabbt till andra medier såväl i Halland som i resten av Sverige och den äldsta flickans familjehemsmamma är överväldigad av gensvaret.

— Vi har fått otroligt mycket stöd och hjälp av allmänheten. Det känns underbart att det är så många människor som bryr sig om vad som händer de här barnen, säger familjehemsmamman Ina Ivanov.

Nytt möte med migrationsverket

En sida på Facebook har startats, privatpersoner har skickat protestbrev till Migrationsverket och, som Linda Wiklander nämnde, har det hållits en manifestation i Halmstad för att barnen ska få stanna i Sverige. Nu närmast väntar syskonen, och de familjehem de bor i, på att Migrationsverket i nästa vecka ska träffa den biologiska mamman för att diskutera resan till Serbien. Inför det mötet ska de sociala myndigheterna ha försett Migrationsverket med ett underlag där de visar barnens behov av vård och omsorg, bland annat genom läkarintyg.

—Jag har förhoppningar om att Migrationsverket ska se att det som barnen har i Sverige kan de omöjligtvis få i Serbien och att de själva ser att det finns ett hinder mot den här utvisningen, säger Ina Ivanov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet