Dyra vakter inom psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

De vakter som arbetsmiljöverket krävde i väntan på ett nytt larm i slutet av juni är fortfarande kvar på psykiatriska kliniken i Varberg. Hittills har de kostat skattebetalarna över två miljoner kronor.

-  Det känns ju inte bra att vi ska behöva lägga pengar på vakter istället för på vården. Men vi har inget val, det är ett beslut från arbetsmiljöverket, säger Lennart Runevad, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i norra Halland.

Varje morgon kommer fyra vakter till psykiatriska kliniken i Varberg och löser av de fyra nattvakterna. Och på eftermiddagen kommer fyra nya avlösare. Detta kostar 40 000 kronor varje dygn och har pågått i snart två månader.

Psykiatrin i Varberg

Enligt det senaste beskedet är det nya larmet inte klart att användas förrän om ytterligare en vecka.

– Pengarna kommer tas från psykiatriförvaltningen i första hand och sen får vi ha en diskussion, men vi har blivit lovade att det inte ska drabba patienterna. Så vi kommer inte säga upp någon personal på grund av detta, säger Lennart Runevad.

Larmet har inte fungerat som det ska på flera år men det var inte förrän facket fick nog och tvingade kliniken att evakuera 16 patienter till andra sjukhus som ledningen reagerade.

– Vi har tillsammans med regionservice och regionfastigheter jobbat med det här kontinuerligt, säger Lennart Runevad.

Är det inte oansvarigt mot patienter och skattebetalare att det går så här långt?

– Ja, det kan man tycka. Vi har teknisk apparatur som inte tycks fungera och vi försöker få ordning på det.

Men ni kunde börjat med det lite tidigare.

– Med facit i hand så kunde man gjort på ett annat sätt, men utan facit så ser jag inte att vi kunnat göra det annorlunda tidigare, säger Lennart Runevad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Varberg

Mer i ämnet