Foto: TT

Vill höja kattens status

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera uppmärksammade fall av vanskötsel av katter i Halland vill länsstyrelsen se en lagändring.

Under de senaste åren har flera fall av vanskötsel av katter uppmärksammats i länet. Det har handlat om allt ifrån katter som ammats till katter som lämnats att leva i misär.

På länsstyrelsen i Halland har man nu fått nog av kattens låga status och menar att en lagändring måste till för att kattens skydd ska bli bättre. Men menar också att lagändringen borde ha gjorts för länge sedan. Det rapporterar Hallands Nyheter.

– Jag kan bara tycka att det är väldigt synd att det inte har hänt något tidigare med lagförslaget. Utan förändring i lagstiftningen kan vi inte höja kattens status och problemen kvarstår, säger Sara Olsson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Halland, till tidningen.

Lantbruksministern kommenterar

2011 blev en statlig djurskyddsutredning klar men trots det har ingenting hänt med lagstiftningen. Hallands Nyheter har varit i kontakt med lantbruksministern, Sven-Erik Bucht (S), som har en förhoppning om att en proposition till en helt ny djurskyddslag ska vara färdig nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.