Foto: SVT

Vindkraften drar norrut

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är i södra Sverige som elproduktionen behöver byggas ut blickar nu branschen norrut istället.

Vindkraften är mest utbyggd i södra Sverige. Men enligt Peter Nygren, som är vd på Halmstadsbaserade vindkraftsföretaget Arise Windpower, har den sviktande lönsamheten fått allt fler inom branschen att snegla norrut.

– Det finns fortfarande bra projekt i södra Sverige och bra områden där ingen har sökt tillstånd. Men vi satsar mest uppe i Norrland just nu för där kan man bygga större, lite effektivare parker och få ned kostnaden, säger Peter Nygren.

motvind för vindkraften

– I södra Sverige är det ofta att grannar och så klagar på vindkraftparker. I Norrland är det tvärtom, där saknas det arbetstillfällen. Det ger ganska mycket arbetstillfällen under både byggfasen och driften så där är vi välkomna, säger Peter Nygren.

Måste transporteras

Idag produceras det mer el i norra Sverige än vad som förbrukas. I södra Sverige är råder motsatt förhållande.

Det betyder att mycket av elen som produceras idag måste transporteras söderut, men eftersom överföringsmöjligheterna är begränsade är Sverige indelat i fyra elområden som finns till för att signalera var nätet behöver förstärkas för att undvika flaskhalsar och för att stimulera utbyggnad av ny el där det är underskott.

Samtidigt som vindkraftsutbyggnaden de senaste åren har planat ut i elområde 4 i södra Sverige så visar siffror från Energimyndigheten att utbyggnadstakten under samma tid har ökat kraftigt i elområde 2 i Norrland.

Enligt Sveriges energiminister Ibrahim Baylan satsar dock myndigheterna på att lösa problematiken.

– I och med att vi har större delen elproduktionen i norra Sverige, med framförallt vattenkraften men också till viss del vindkraften, och samtidigt har bekymmer med överföringen av el så har vi en del utmaningar. Särskilt nu när kärnkraftsflottan håller på att bli gammal och en del av de här reaktorerna har aviserats för utfasning.

Gärna på skjutfält

Vissa tider är det svårt att transportera el neråt i landet. Ändå är tendensen att vindkraften flyttar norrut. vad tänker du om det?

– Problemet är, och det har det varit under lång tid, att överföringskapaciteten har varit begränsad. Jag tror att det är dags för oss att ta tag i det där och svenska kraftnät har ökat sina investeringar tiofalt de senaste åren för att lösa det här problemet med överföringskapaciteten.

Enligt Peter Nygren, vd på Arise Windpower, krävs möjligheten att bygga större parker för att södra Sverige ska vara lika intressant som Norrland.

– Ta Mästocka skjutfält till exempel. Där skulle man kunna bygga 100 vindkraftverk, men det går inte för där övar militären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet