Rastplatserna kring Jönköpings kommun ska utvecklas i ett nytt konstprojekt via kommunen. Konstnären Lisa Torell vill fokusera särskilt på yrkestrafiken. Foto: SVT/Arkivbild

Ytterligare man dömd för gruppvåldtäkt vid rastplats

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man döms nu till fyra år och åtta månaders fängelse för våldtäkten av en kvinna på rastplatsen Sandsjöbacka i Kungsbacka för två år sedan.

Ärendet fick stor uppmärksamhet då rättsprocessen som rubricerades som grov våldtäkt av den första dömde mannen tog plats. Två män våldtog en kvinna i en bil på Sandsjöbacka rastplats i Kungsbacka kommun i mitten av 2015.

En man häktades men den andre gärningsmannen flydde ur landet. Hovrätten sänkte den först dömde mannens straff efter att de bedömt att männen inte våldtog kvinnan tillsammans utan i tur och ordning. En kontroversiell motivering som blev mycket omdiskuterat.

Våldtäkten i Sandsjöbacka

När ärendet överklagades till Högsta domstolen skärptes dock straffet till fyra år och åtta månader.

Läs också: Våldtog kvinna på rastplats

Läs också: Ytterligare en man åtalad för våldtäkt vid Torpasjön

Männen ska betala skadestånd

Den andre mannen, som varit häktad i sin frånvaro, greps i Italien strax före årsskiftet och överlämnades till svenska myndigheter.

Varbergs tingsrätt dömer nu den andra mannen till ett lika hårt straff eftersom rätten anser att våldtäkten genomförts av männen tillsammans mot kvinnan som varit i en utsatt situation.

Tingsrätten dömer även 32-åringen att betala kvinnan ett skadestånd på 190 000 kr tillsammans med sin medbrottsling och efter avtjänat straff ska han utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkten i Sandsjöbacka

Mer i ämnet