Befesa Scandust AB i Landskrona stoppas av Länsstyrelsen att fortsätta sin verksamhet. Foto: SVT

Befesa Scandusts verksamhet förbjuds att fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet på fabriksområdet innehöll halter av cyanid 300 gånger över riktvärdet. Nu förbjuds Befesa Scandust AB i Landskrona av länsstyrelsen att fortsätta sin verksamhet.

Företaget förbjuds fortsätta verksamheten efter den 11 december annars hotar böter med 50 miljoner i veckan. Det berättade Annelie Johansson miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne under en presskonferens på torsdagen.

Det blir också ett förbud för att ta emot avfall för återvinning från den 15 december. Orsaken är att det har förekommit brister i rutiner, egenkontroll och påtalade problem under lång tid. Därför blir det ett förbud nu, rapporterar SVT:s Lisa Ovesen från länsstyrelsens presskonferens.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Anmäls för grovt miljöbrott

Det har även gjorts en polisanmälan eftersom länsstyrelsen menar att bolaget bryter mot sitt miljötillstånd. De anmäls för grovt miljöbrott.

Under presskonferensen berättades också att det är tips från anställda som ledde till länsstyrelsens oanmälda kontroll i november.

Det var den 29 november i år som Länsstyrelsen Skåne ställde krav på företaget att göra egna provtagningar på grundvattnet i området. I samband med det gjorde Länsstyrelsen en egen oannonserad provtagning.

Enligt länsstyrelsen visar de sammantagna proverna på höga halter av cyanid och tungmetaller. Uppgifterna från torsdagens presskonferens visade att värdena stundtals låg på över 300 gånger gällande riktvärde.

Miljödirektör Annelie Johansson på länsstyrelsen.

Höga halter av cyanid i grundvattnet

Miljödirektör Annelie Johansson sa under presskonferensen att det är ett unikt beslut att ett så stort företag får förbudsföreläggande, det vill säga ett stopp för verksamheten, men att det inte finns något annat företag i Sverige som släpper ut så stora halter cyanid i grundvattnet. Hon säger vidare att länsstyrelsen ser riktigt allvarligt på det som skett.

Det ska också finnas signaler om att personal inte har tillräcklig skyddsutrustning.

”Tillsynen kunde varit mer aktiv”

– Självklart kunde tillsynen varit mer aktiv, säger Margaretha Svenning, miljöjurist på länsstyrelsen, apropå att företaget varit igång så många år.

– Driften kan inte starta igen förrän bolaget har genomfört en genomgående miljöteknisk undersökning, redovisat en fullständig genomgång av processen, genomfört eventuell sanering samt åtgärdat och skaffat tillstånd för det otillåtna avfallet, säger Annelie Johansson i en presskommentar.

Fredrik Trydegård som är vd på Befesa Scandust sa till SVT Nyheter under torsdagsförmiddagen att han inte är informerad om vad länsstyrelsens provtagning gett.

–Jag sitter upptagen i möten hela dagen, bland annat med kommunen, sa han till SVT då.

Senare på torsdagseftermiddagen kommenterade han att företaget tar miljöproblemen på största allvar.

Kommunledningen mötte företaget

Landskrona stads miljöchef, Jörgen Hanak, bekräftade för SVT att kommunledningen vid lunchtid på torsdagen kallade företaget till ett möte samtidigt som länsstyrelsen höll sin presskonferens.

Kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (L), är bekymrad när SVT når honom på telefon inför mötet. Han hoppas få tydliga svar från Befesa Scandust.

– Framför allt vill jag ha en beskrivning på vad man har vidtagit för åtgärder utifrån situationen som den beskrivits, för den är inte acceptabel. Fullständigt oacceptabelt att verksamhet bedrivs på det sättet, säger Torkild Strandberg.

Han känner inte till vad Länsstyrelsens provresultat visar, och förklarar att mötet varit inbokat sedan länge.

Kan ta tillbaka miljötillsynen

Överväger ni från kommunens sida några åtgärder med anledning av länsstyrelsens provresultat?

– Det här bolaget har sitt tillstånd och sin tillsyn från länsstyrelsen. Vi kan principiellt överväga att överta tillsynen för den här typen av verksamhet av länsstyrelsen.

Strandberg (L) kommer att ta upp möjligheten med länsstyrelsen.

– Fördelen är att vi då befinner oss närmare verksamheten och kan lättare fånga upp signaler om vad som sker.

Befesa Scandust arbetar med att återvinna och ta tillvara på restprodukter ur ståltillverkning. Cyanid är en restprodukt i deras produktion, men företaget har hela tiden menat att de höga halterna i grundvattnet härrör ur hamnutfyllnad på 1960-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet