Foto: SVT/TT

Barnmorskorna kallas till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Nu har 37 barnmorskor sagt upp sig från lasarettet i Helsingborg. På onsdagsmorgonen kommer förvaltningschefen Björn Zackrisson till ett möte med barnmorskorna.

– De har kallat oss till ett möte imorgon. Jag tror de kommer erbjuda oss alternativa lösningar, säger Birgitta Hartford.

Hon är en av 37 barnmorskor som sagt upp sig sen i torsdags.

Massuppsägningarna på lasarettet

Massuppsägningarna började i förra veckan, i samband med att barnmorskorna fick besked om att sjukhusledningen inte tänker underlätta deras schema.

Förvaltningschefen kommer till mötet

Barnmorskornas krav är två timmars kortare veckoarbetstid vilket innebär ungefär 34,5 timmar i veckan med både natt-, dag- och kvällspass.

Enligt Birgitta Hartford har divisionschefen pratat vidare med regionledningen under dagen. Samtidigt kallades de till ett möte med förvaltningschefen Björn Zackrisson som kommer hållas på onsdagsmorgonen.

Tror du de går med på era krav om kortare arbetstid?

– Jag hoppas de gör det men inte som jag ser det, säger hon.

”Regionen borde tänka till lite”

Birgitta tror att en anledning till att de inte skulle gå med på det är att det skulle krävas mer personal, som inte finns idag.

– Det finns en orsak till att den personalen inte finns. Hade förändringar med bättre villkor kommit till stånd så hade kanske vårdpersonal i stort sökt sig tillbaka. Jag tycker regionen borde tänka till lite, skapar de en attraktiv arbetsplats så hade de kanske fått tillbaka alla de här som sagt upp sig, säger hon.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt arbetsgivaren som avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massuppsägningarna på lasarettet

Mer i ämnet