Foto: Minna Korsgren

Barnmorskorna säger nej till sjukhusledningen

Uppdaterad
Publicerad

I dag skickade ”barnmorskekollektivet” ett mejl till sjukhusledningen och sa nej till deras erbjudande om förbättrade arbetsvillkor i höst. Totalt har 37 barnmorskor sagt upp sig.

– Jag blev förvånad, vi har gått barnmorskorna tillmötes på vad jag anser är i stort sett samtliga av deras krav, säger Steen Ekdahl som är divisionschef för specialiserad närsjukvård.

Beskedet kom via mail skickat av en barnmorska men som är undertecknat med ”barnmorskekollektivet”. Steen Ekdahl hoppas fortfarande på att några stannar kvar.

Massuppsägningarna på lasarettet

– Många är på semester och vårt erbjudande riktar sig till de enskilda personerna. Det skulle förvåna mig mycket om inte någon tar tillbaks sin uppsägning, säger han.

Förhandlar parallellt med facket

Det är enligt Steen Ekdahl 37 barnmorskor som sagt upp sig. I oktober kommer detta hot att bli verklighet för förlossningen och BB på lasarettet i Helsingborg om ingen lösning nås innan dess.

Barnmorskornas krav har varit att få mer tid till återhämtning i form av kortare arbetsveckor för att orka med sina jobb. Sjukhuset har gått dem till mötes genom att ge dem en ekonomisk kompensation så att barnmorskorna själva kan gå ned i tid utan att det ska påverka deras månadsinkomst, villkorat på ett år.

– I mailet står det att de inte vill ha någon ekonomisk kompensation utan få en arbetstidsförändring, säger Steen Ekdahl.

Kan ni gå dem till viljes på den punkten?

– Nej, det kan vi inte. Vi kan förhandla med enskilda när det gäller deras ersättning. Arbetstid är något vi förhandlar med facket om och det pågår sådana diskussioner. Förra veckan hade vi ett möte med Vårdförbundet och vi har haft ytterligare ett möte den här veckan.

Finns det någon plan B för vården, om nu barnmorskorna inte accepterar ert bud?

– Vi har tvingats att börja titta på det, men något konkret svar på hur vi ska lösa en sådan situation kan jag inte svara på idag.

SVT Nyheter har sökt barnmorskor för att få en kommentar och för att få veta hur många som ställer sig bakom det, men utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massuppsägningarna på lasarettet

Mer i ämnet