Foto: TT

DO kritiserar Åstorps kommun efter sexuella trakasserier

Publicerad

Kommunen polisanmälde misstankar om flera sexuella trakasserier från en lärare men gjorde aldrig en egen ordentlig utredning enligt diskrimineringsombudsmannen(DO). Därför har DO bedömt att kommunen brustit mot diskrimineringslagen.

Det var den 2 september 2016 som en lärare blev avstängd efter att flera elever uppgett att de blivit sexuellt trakasserade. Skolledningen valde då att lämna över utredningen till polisen utan att göra en egen dokumenterad utredning.

Diskrimineringsombudsmannen menar att kommunen borde ha agerat annorlunda. Enligt DO finns det en skyldighet för skolan att utreda påstådda trakasserier oavsett om de gjort en anmälan till polisen eller ej. Utredningarna har olika syften och därför kräver de olika åtgärder.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

– Skolan måste ju göra en egen utredning utifrån sitt agerande. Vad kunde de ha gjort annorlunda i det här fallet? Vad ska de göra för att de inte ska ske igen, säger Anna Fritshammar, utredare hos Diskrimineringsombudsmannen.

DO bedömde därför att skolan inte har agerat korrekt. Kommunen har i DO:s utredning sagt att de har agerat men det finns det enligt DO inte någon dokumentation på.

I DO:s beslut skriver de att enligt Skolverket krävs det inget bevis för att behöva inleda en egen utredning från skolans håll, utan att det räcker med att elever berättar att det har blivit trakasserade för att en utredning bör inledas.

– Vi tycker inte att de har utrett och vidtagit åtgärder på det sätt de bör göra, säger Anna Fritshammar.

Därför bedömde DO att Åstorps kommun har brustit i att utreda de sexuella trakasserierna utifrån diskrimineringslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

Mer i ämnet