Foto: Foto: Ingvar Karmhed / SvD /

Ofredandet kan ha pågått länge

Uppdaterad
Publicerad

I fredags stängdes en lärare av från undervisningen på en skola i Åstorp. Samma dag hade det blivit känt att läraren utsatt elever för sexuella ofredanden. Men det kan ha pågått en längre tid.

En grupp elever berättade i fredags för sin klassföreståndare att en lärare på skolan tagit på dem på ett sätt som inte var acceptabelt.

Skolan agerade omedelbart, stängde av läraren och gjorde en polisanmälan. Polisen rubricerar fallet som sexuellt ofredande.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

Men detta kan ha pågått en längre tid med fler elever inblandade. En förälder som SVT Nyheter har pratat med säger att hennes dotter nu berättat hur en del elever utsattes redan för flera år sedan.

Då sa de sa inget, varken till lärare eller föräldrar.

– Det är hemskt, det som har hänt. Min dotter utsattes aldrig. Men eleverna såg vad som hände och de pratade sinsemellan om det, fast inte med någon vuxen. Jag vet egentligen inte varför de valde att vara tysta då. Kanske var det så att de inte tyckte att det var så farligt, säger föräldern.

På onsdagseftermiddagen hade 14 fall av övergrepp polisanmälts som berör lika många elever.

 Bland anmälningarna finns en händelse som kan ha inträffat så tidigt som 2014, uppger polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Samtidigt går det inte att säga mycket om vad anmälningarna gäller för händelser. Förhör med barn, eventuella vittnen och lärare kommer hållas först nästa vecka. Först därefter kommer den misstänkta läraren att förhöras.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt läraren för att hen ska få ge sin version av det som hänt, men utan att lyckas.

Är du nöjd med skolans agerande?

– Ja, de har hanterat det här bra. De tog tag i frågan direkt och polisanmälde. Jag har varit på ett informationsmöte och jag fick svar på alla mina frågor. Det är också väldigt bra att det finns psykologer i skolan som kan prata och svara på frågor, säger föräldern.

Texten har uppdaterats efter att nya uppgifter kommit från polisen om hur många fall av sexuellt ofredande som läraren misstänks för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

Mer i ämnet