Foto: TT

Fler anmälningar mot läraren

Uppdaterad
Publicerad

Antalet polisanmälningar från föräldrar mot den avstängda läraren i Åstorp ökar. Nu är antalet uppe i 14 stycken.

En lärare i Åstorp misstänks för att ha sexuellt ofredat elever. I fredags berättade en grupp elever för sin klassföreståndare att läraren tagit på dem på ett otillbörligt sätt.

Klassföreståndaren larmade genast skolledningen som valde att polisanmäla läraren och stänga av hen från all undervisning.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

I dag utses den åklagare som ska leda den kommande polisutredningen.

Ska ha skett redan 2014

Och polisanmälningarna fortsätter att komma in från föräldrar som har barn på skolan. Under onsdagen hade anmälningar gällande övergrepp på 14 barn kommit in till polisen. 

Det misstänkta ofredande som ligger längst bak i tid inträffade 2014 enligt polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson, en uppgift som skolan inte fått uppgifter om tidigare.

– Vi har inte fått någon som helst signal om att detta skulle ha hänt tidigare, säger rektorn som i övrigt inte vill kommentera uppgiften.

– Polisutredningen får visa vad som har hänt.

Elevhälsan på plats

På måndagskvällen hölls det första informationsmötet med föräldrarna på den berörda skolan. Ikväll och i morgon blir det ytterligare möten.

– Så att alla har möjlighet att vara med. Vi ville snabbt gå ut och informera och fånga upp oron, säger rektorn.

Hur var stämningen bland föräldrarna på mötet i går?

– Det fanns en oro men de tyckte också att det var bra att vi har tagit tag i detta och hade en öppen information.

Även de anställda och eleverna får stöd. Elevhälsans skolpsykolog och kurator rör sig idag på skolan och är med i klassrummen och på rasterna.

– Det här är en olustig situation för oss alla som finns på skolan, säger rektorn.

Skolan planerar också ett nytt värdegrundsarbete.

– Det ska ha med särskild vinkling på det som har hänt, säger rektorn.

Texten har uppdaterats efter att nya uppgifter kommit från polisen om hur många fall av sexuellt ofredande som läraren misstänks för. SVT Nyheter Helsingborg har sökt den misstänkta läraren för att hen ska få ge sin version av de påstådda händelserna men utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

Mer i ämnet