Arkivbild Foto: TT

Tolv barn förhörs om övergrepp nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om vad som hänt på en skola i Åstorp där 14 barn polisanmält en lärare för sexuella övergrepp går vidare. Nästa vecka börjar förhören.

– Vi har 14 målsägande. Och vi har förhör inplanerade med de första tolv nästa vecka, säger Anders Månsson, som är lokal polisområdeschef för Åstorp och Klippan.

De två andra barnen som polisanmält läraren för sexuellt ofredande ska också förhöras. Men deras anmälningar kom in till polisen först i går, och därför finns ingen planering för när de förhören kan ske.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

Anmälningar har gallrats bort

I början av veckan fanns uppgifter om fler polisanmälningar. Men fem av dem har sorterats bort eftersom det är samma händelser som anmälts dubbelt, av både skola och föräldrar.

Förhör med barn tar tid

Att förhöra barn ställer särskilda krav på utredarna, bland annat måste en specialutbildad barnförhörsledare prata med dem. Dessutom ska barnen ha juridiskt ombud, ett målsägarbiträde, med sig.

– Förhören kommer ske på vårt så kallade barnahus – där socialtjänsten är med i förhör. Det finns även läkare och psykologer på plats. Dessutom är miljön lite mer hemlik än polishuset, säger Anders Månsson.

Har ni något förhör inplanerat med den misstänkta läraren?

– Inte i nuläget. Det beror lite på vad som framkommer i förhören med målsägande. Då får åklagaren fatta beslut om hur vi ska göra.

Alla elever har fått stöd

Det var i fredags som en grupp elever slog larm till sin klassföreståndare, och den misstänkta läraren stängdes av. I måndags nåddes alla föräldrar av informationen. Och när skolan ringde ut på onsdagen hade alla barn som varit elever till läraren fått stöd av elevhälsan i Åstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexofredande i Åstorp

Mer i ämnet