Högsta förvaltningsdomstolens dom slår fast att tillstånd krävs för kamera på en drönare men inte för kamera i en bil. Foto: TT

Drönarkameror kräver tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En drönare med kamera är en övervakningskamera. Och för att använda en sådan krävs det tillstånd enligt kameraövervakningslagen, konstaterar domstolen i en ny dom.

Högsta förvaltningsdomstolen har prövat två ärenden, ett gällande kamera på drönare, samt ett gällande kameror monterade innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre.

Domen presenterades på fredagen.

Drönare

– Den kommer att få stor påverkan. Vi har redan nu tagit kontakt med länsstyrelserna för att prata om hur vi ska gå ut med information utåt, säger Malin Ricknäs, jurist vid Datainspektionen, till TV4 Nyheterna.

”Totalförbud”

Domstolen pekar bland annat på att kameran inte manövreras på plats utan att den hanteras från marken. Dessutom kan kameran användas för personövervakning, även om det inte är syftet, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande.

Knut Johansen, advokat, är starkt kritisk till hur Högsta förvaltningsdomstolen motiverat sitt ställningstagande.

– Det här kommer i stort sett att innebära ett totalförbud mot drönarfotografering. De som håller på med måste söka tillstånd, och det kommer nästan inte ges förutom till de som gör det för att skydda mot olyckor, säger Johansen till SVT Nyheter Skåne.

Ängelholmsföretag påverkas

En skånsk marknadsbyrå i Ängelholm som filmar trädgårdar med drönare för bland annat tidningsreportage har sedan tidigare överklagat en tvist om drönarkameror till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fallet har ännu inte tagits upp i rätten, men enligt Knut Johansen väntas dagens dom påverka även det ärendet.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med Ängelholmsföretaget, men de vill inte uttala sig om domen.

I den andra domen slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att kameror monterade innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre inte är övarvakningskameror och därmed inte behöver några tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet