Befesa Scandust får preliminärt återuppta sin produktion den 24 april. Foto: Oskar Fäldt/SVT

Grönt ljus efter miljöskandalen – driften kan snart vara igång

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärderna bedöms som tillräckliga. Om en dryg månad kan Befesa Scandust återuppta produktionen efter miljöskandalen.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om de många problemen som omgärdade företagets verksamhet i Landskrona hamn. Höga halter cyanid och metaller uppmättes i brunnar. Fåglar som drack ur cyanidförorenade pölar dog. I december 2016 förbjöd länsstyrelsen Befesa Scandust att fortsätta med sin verksamhet.

– Driften kan inte starta igen förrän bolaget har genomfört en genomgående miljöteknisk undersökning, redovisat en fullständig genomgång av processen, genomfört eventuell sanering samt åtgärdat och skaffat tillstånd för det otillåtna avfallet, sade miljödirektör Annelie Johansson till SVT.

Cyanidutsläppen i Landskrona

”Tillräckliga åtgärder”

Men under ett möte på tisdagen mellan länsstyrelsen och Befesa Scandust konstaterades det att det utpekade företaget har vidtagit tillräckliga miljöskyddsåtgärder, bland annat genom att se över sina brunnar och ledningar samt uppgraderat sin anläggning. Befesa Scandust ska dessutom ha presenterat en plan för områdets förorenade jord och grundvatten. Om en månad kan driften återupptas, bedömer länsstyrelsen.

– Visst kvarstår en hel del miljöåtgärder att uppfylla, men vi bedömer att de planer som bolaget nu har presenterat är realistiska och att det därför ska vara möjligt att återuppta produktion i månadsskiftet mars/april, säger miljödirektör Annelie Johansson i ett pressmeddelande.

”Största allvar”

För Befesa Scandust blev dagens besked en stor lättnad.

– Vi har hela tiden tagit detta på största allvar. Och vi är övertygade om att länsstyrelsens tidsuppskattning kring när vi kan återuppta produktionen är rimlig. Men om det blir exakt i slutet av mars återstår att se, säger Wolf Lehmann, finanschef för Befesa Scandust till SVT Nyheter Helsingborg.

Ett nytt möte mellan länsstyrelsen och företaget ska ske i början av mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet