Foto: TT

Många frågetecken kvar efter att hyrläkare stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Alla hyrläkare ska vara borta från psykiatrin den sista januari nästa år, det har Regionens sjukvårdspolitiker bestämt. Men hur det ska gå till är ännu oklart.

En specialistläkare jobbade två veckor med jour på en beroendeavdelning på Helsingborgs lasarett våren 2015.

För det fakturerade bemanningsföretaget 230 000 kronor.

– När man hör det på det sättet är det ofantliga summor. Samtidigt måste man gå ner på detaljnivå och titta, vad är det som har skett i verksamheten. Och hur hade det varit i verksamheten om vi inte gjort detta, det är också en fråga vi måste ställa oss, säger Rose-Marie Sandberg som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Helsingborg med enheterna i Ängelholm och Landskrona.

Dubbelt så dyrt

En inhyrd specialistläkare kostar i princip dubbelt så mycket som en fast anställd. 57 000 kronor per vecka är en vanlig summa vi ser på bemanningsföretagens fakturor.

Det är ont om specialister inom psykiatrin i hela landet och det märks inte minst i Helsingborg – som med enheten i Ängelholm stod för nästan hälften av hyrläkarnotan i fjol.

Och kostnaderna har skenat. Förra året kostade hyrläkarna den skånska psykiatrin mer än 45 miljoner kronor och prognosen pekar på ännu mer i år; uppåt 54 miljoner kronor.

En tredjedel är inhyrda

Av alla läkare i Helsingborg och Ängelholm var nästan en tredjedel inhyrda förra året.

Ser ni att det är möjligt att rekrytera alla de läkare ni behöver?

– Det är ju lite kort om tid, så jag kan inte lova att vi löst alla vakanser till den 1 februari. Men vi hoppas ju att vi kommer att rekrytera ytterligare någon mer, säger Rose-Marie Sandberg.

Hyrstoppet påverkar redan

Hyrläkarstoppet har redan fått konsekvenser. En sluten psykiatrisk avdelning föreslås flytta från Ängelholms sjukhus till Helsingborgs lasarett före jul.

Avdelningen har i flera år drivits av hyrläkare och stoppet gör det omöjligt att fortsätta verksamheten i nuvarande form.

Kommer vuxenpsykiatrin i Helsingborg att behöva dra ner på sin verksamhet?

– Jag skulle snarare vilja säga att vi centraliserar vissa delar. Vilket naturligtvis kan innebära att patienter åker till en annan mottagning.

– Det är klart att många är oroliga, liksom jag, man undrar hur ska det lösas, vad är det som ska hända? Och det är många frågor som fortfarande är obesvarade, säger Rose-Marie Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.