Nya ordföranden i HIF börjar i motvind

Publicerad

När HIF inom kort håller årsmöte blir det med all säkerhet skifte på ordförandestolen. Valberedningen föreslår Krister Azelius som ny ledare. Och får stöd av sponsorer och supportrar.

Krister Azelius kommer från innebandylaget FCH där han varit ordförande i flera år. Han är också väl bekant med HIF – han har även suttit i den styrelsen tidigare. Den gången som sekreterare.

Och det är inte första gången som Krister Azelius erbjuds ordförandeposten i HIF. Förra gången, för omkring tre år sedan, tackade han nej.

Men den här gången säger han ja, trots den snåla motvind som blåser i klubben: vikande ekonomi, vikande publiksiffror och spel i superettan.

– Det tvingar in klubben i en nystart. Och jag är attraherad av att vara med och bygga upp HIF från grunden igen. Jag vill återskapa engagemanget – det är nyckelordet för vårt fortsatta arbete. När jag tackade nej sökte man en ledare som ville förvalta något som redan var bestämt. Den typen är inte jag, säger Krister Azelius.

Höga mål

Han har högt satta mål när det gäller HIF:

Publiksnittet i år ska vara 8.000 personer. Det är mer än hemmasnittet förra året – när klubben befann sig i allsvenskan.

Man kan säga att det är på läktaren som ekonomin till stor del avgörs. Mycket publik betyder ökade biljettintäkter men också ökat intresse från sponsorerna.

Samtidigt har Olympia fått dåligt rykte som en stökig arena. Inte minst många barnfamiljer drar sig för att komma dit.

Hur tvättar man bort den stämpeln?

– Det är ett svårt men viktigt arbete och vi kommer att behöva hjälp från våra supporterföreningar, som står för något gott i fotbollen, säger Krister Azelius.

Han spår också att det ekonomiska resultatet ska sluta på ett plus på två miljoner. Det är mer än det nollresultat som är budgeterat för i år.

Och när kommer HIF tillbaka till allsvenskan?

– Det är inte realistiskt att ha som mål att vi går upp direkt. Vi blir ett hårt jagat byte i superettan. Men någon gång mellan 2018 och 2020 måste ske då, annars finns det risk för att vi permanentar sig  i superettan, säger Krister Azelius.

Behövs ny ledartyp

Formellt väljs han på årsmötet. Men både huvudsponsorn Resurs Bank och Supperföreningen Kärnan har ställt sig bakom valberedningens förslag.

– Avgående ordföranden, Sten-Åke Tjärnlund, har fyllt sin roll. Men nu behövs en annan typ av ledare, säger Erik Kruuse, Kärnans ordförande.

Samma resonemang hörs från Kenneth Nilsson, vd på Resurs Bank – som dessutom suttit i FCH:s styrelse tillsammans med Krister Azelius.

– Han brinner när saker är som svårast och han vågar alltid pröva olika vägar. Men samtidigt inser han att en ordförande bara är en kugge i det maskineri som driver en klubb. Jag är övertygad om att han den ledare som HIF behöver nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.