Elsa Sundén tävlar i SM i hopprep. Foto: Richard Loof

Nya svenska rekord i snabbhet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev storslam för Kämpinge GF när SM i hopprep avgjordes på Lingvallen i Ängelholm i helgen. Under lördagen sattes nytt rekord i snabbhet i lagtävlingen och på lördagen blev det individuella guld både på dam- och herrsidan.

På damsidan var överlägsenheten total. Kämpinge tog hand om de fem första platserna. Elin Söderlund segrade före Elsa Skansjö och Smilla Eliasson. 

– Det är jätteroligt. Jag känner verkligen att hårt arbete har gett resultat. Jag tränar alla veckans dagar utom en, säger Elin Söderlund.

I somras tog hon EM-brons med laget. Hon har också vunnit junior-SM.

– Målet nu är att komma på pallen i EM i Portugal i sommar, säger hon.

På herrsidan fanns bara två deltagare. Felix Vigren från Kämpinge vann före Svante Bengtsson från Höganäs.

Det individuella programmet består av tre grenar: 30 sekunder snabbhet, 3 minuter snabbhet och så Freestyle, där deltagarna själva sätter ihop programmet.

Få klubbar tävlar

På lördagen slog två lag från Kämpinge rekord i snabbhet. Kämpinge GF lag 3 fick ihop 375 steg med högerfoten i delgrenen 4x30 sekunder snabbhet med enkelrep. De slog de gamla rekordet med 366 steg. De nya rekordhållarna är Elin Söderlund, Sara Nässel, Louise Söderlund och Elsa Skansjö.

I grenen 4x45 sekunder snabbhet med dubbelrep vann Smilla Eliasson, Marina Jalkell, Kajsa Arwefjäll, Isa Vigren och Julia Nydemark. Det nya rekordet blev 592,5 steg. Det gamla rekordet var 570,5 steg.

Än så länge är det få klubbar i Sverige som sysslar med tävlingsverksamhet i hopprep. Men nu är det meningen att det ska bli ändring på det.

– Utvecklingen går framåt och nu ska vi göra en jättesatsning, säger tävlingsledaren Kajsa Murmark.

Hon menar att grenen Freestyle utvecklats mycket den senaste tiden.

– Det är mycket mer kreativitet, mer släppa repet och fånga det igen. Och så måste man behärska musiken. Det går inte att vinna en tävling i dag om inte rörelserna och hopprepet blir ett med musiken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.