Fortfarande bakterier i Höganäs

Uppdaterad
Publicerad

Vattenproverna som togs i måndags är klara och visar fortfarande på bakterier i ledningsnätet i Höganäs. Däremot är proverna från Helsingborg fria från bakterier.

– Provsvaren är dock preliminära eftersom de inte är validerade. De måste kontrolleras en gång till. Vi får svar på nästa provserie sent i morgon kväll, torsdag, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA, i ett pressmeddelande.

Först efter att resultatet av det har kommit, kan NSVA komma att häva kokningsrekommendationen.

Bakterier i dricksvattnet

Kokningsrekommendationen gäller centrala och norra Helsingborg och hela Höganäs kommun. För att helt kunna häva rekommendationen om att koka allt dricksvatten behövs ytterligare ett provsvar som visar att vattnet är tjänligt.

Spolning och klorering

Nu fortsätter arbetet med att leta efter källan till tarmbakterierna i dricksvattnet i delar av Helsingborg och Höganäs kommun.

Till insatserna hör utökade dricksvattenprovtagningar, spolningar och klorering av vattentornet.

Kokningsrekommendationen innebär att alla de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten och vatten som används till matlagning. Däremot går det bra att duscha i vattnet, men att bada bör man undvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakterier i dricksvattnet

Mer i ämnet