• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Den nederländska polisen tog bilder som visar hur männen lastar en väska med 18 kilo kokain i ett flygplan på Drachtens flygplats. Den nu gripne mannen misstänks ha varit inblandad. Foto: Polisen Nederländerna

Skärpta straff för knarksmugglartrio

Uppdaterad
Publicerad

Det blev skärpta straff i hovrätten för de tre män som dömdes för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott av Lunds tingsrätt i november förra året.

Nu skärper hovrätten över Skåne och Blekinge straffen för de tre män som var inblandade i narkotikaflygsmugglingen med ytterligare ett års fängelse vardera.

Det var den 30 mars förra året som polisen grep de tre männen vid ett tillslag på Enoch Thulins flygplats utanför Landskrona. I lasten på sportflygplanet som landade utanför Landskrona fann polisen 18 kilo kokain.

Smugglade knark med flygplan

I början av november förra året åtalades männen – en 38-åring från Jönköping, en 49-åring från Stockholm och en 43-åring från Nyköping – misstänkta för narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Männen dömdes av tingsrätten i Lund i november.

Brott med högt straffvärde

Hovrätten skärper nu de tre männens straff och dömer två av männen till sju års fängelse och den tredje, en 43-årig man som bar väskan, till fängelse i sju år och tre månader. Enligt domen är det bland annat den ”synnerligen stora mängden kokain, som dessutom hade en förhållandevis hög renlighetsgrad” som gör att straffvärdet blir såpass högt.

Ett parti kokain på nästan 18 kilo anses normalt ha ett värde i grossistledet på mellan 5 och 9 miljoner kronor. I missbrukarledet har motsvarande parti ett värde på cirka 14-18 miljoner kronor.

De tre männen har haft olika avgörande roller för att kunna genomföra brottsplanen. Därför görs det heller ingen skillnad mellan dem vid bedömning av straffvärdet. Att det dessutom rör sig om en svårupptäckt brottslighet, påverkar också straffvärdet.

Kan vara fler inblandade

I februari i år greps även en 27-årig svensk man i Medellin i Colombia, misstänkt för inblandning i narkotikasmugglingen. Mannen har varit internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Han är misstänkt för att ha överlämnat narkotikan till de två männen som flög från Nederländerna.

I domen står det bland annat:

”Sammantaget finner hovrätten att det inte kan uteslutas att det finns andra personer som ligger bakom brottsplanen eller finansieringen av denna men att de tre tilltalade har varit införstådda med och överens om genomförandet av den aktuella införseln av narkotikan till Sverige. Med hänsyn till de åtgärder var och en av dem vidtagit är samtliga att anse som gärningsmän, vilka gjort sig skyldiga till narkotikasmuggling som redan med hänsyn till mängden ska bedömas som grov.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet