Den nederländska polisen tog bilder som visar hur männen lastar en väska med 18 kilo kokain i ett flygplan på Drachtens flygplats. Foto: Polisen Nederländerna

Sex års fängelse för kokainleverans

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde inblandad har dömts till sex års fängelse för medverkan i den spektakulära kokainsmugglingen i ett sportflygplan från Amsterdam till Landskrona förra året. Sedan tidigare är tre män dömda till sju års fängelse.

I flygplanet som landade på flyfältet i Landskrona i mars förra året fanns en väska med 18 kilo kokain med hög renhetsgrad. Mängden kokain är värd mellan 14 till 18 miljoner i missbrukarledet.

Den grova narkotikasmugglingen har avsett en synnerligen stor mängd kokain, konstaterar Lunds tingsrätt i sin dom.

Smugglade knark med flygplan

LÄS MER: Tre inför rätta för knarksmuggling med flyg

Var i ekonomisk knipa

Den nu dömde mannen har själv berättat att han var i Amsterdam på semester och hamnade i ekonomisk knipa när han spelade casino. Då erbjöds han att, för att bli skuldfri, lämna över en väska till en för honom okänd person.

Överlämnandet av väskan fångades på övervakningskamera på ett kafé och senare kunde han identifieras som en 27-årig man från Skåne. Han greps senare i Spanien och utlämnades till Sverige.

Den nu dömde mannen har enligt rätten haft en avgörande roll för brottsplanens genomförande.

LÄS MER: 27-åring gripen för kokainsmuggling till Landskrona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet