Foto: Linda Ekström

Tre inför rätta för knarksmuggling med flyg

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot de tre män som misstänks ha försökt smuggla in 18 kilo kokain genom att flyga ett Cessnaplan från Holland till Enoch Thulins flygplats i mars i år. Alla tre nekar till brott.

I ett spektakulärt tillslag grep polisen den 30 mars i år tre män på flygplatsen utanför Landskrona. Två av dem, en 49-åring och en 44-åring, greps när de klev av planet som anlänt från Drachten i Nederländerna.

Den tredje, en 38-åring, greps i en hyrbil som väntade på planet.

Smugglade knark med flygplan

– Den stora frågan som rättegången ska svara på är vem som visste vad och vem som hade vilket uppsåt, säger åklagare Stefan Gradler till SVT Nyheter Helsingborg.

Nekar till brott

När rättegången inleddes i Lunds tingsrätt nekade alla tre till brott. Dessutom hävdar 38-åringen, som misstänks vara den som ordnat flygplanet, nödsituation ifall att rätten kommer fram till att han är skyldig.

– Han har inte de ekonomiska resurserna för att organisera narkotikasmuggling, säger hans försvarsadvokat Sven Jernryd till rätten.

”Var extremt rädd”

I sitt förhör berättar 38-åringen, som är certifierad pilot, att han kom i kontakt med de två andra männen genom en tredje man som tidigare varit misstänkt i utredningen. Och att han blev hotad till att ordna flyg och färdplan åt männen.

– Han frågade vad jag skulle göra om mitt barn eller min fru försvann. Eller om jag blir skjuten i benet. Det var det som skulle hända om jag inte samarbetade, säger 38-åringen om vad som hände i den tredje mannens lägenhet innan avfärden.

– Jag var extremt rädd, upprepar han flera gånger under förhöret.

Thomas Martinson, 49-åringens advokat, menar å sin sida att hans klient inte heller kände till det egentliga syftet med resan utan att han nappat på förslaget för att få fler flygtimmar.

– Det påstås att min klient tillsammans med ett antal andra personer ska ha förvärvat ett parti kokain och transporterat det till Sverige. Jag påstår att det är fel. Min huvudman har varken anskaffat eller planerat för att anskaffa kokain överhuvudtaget. Däremot har han som pilot framfört det här flygplanet från punkten a till punkten b.

Åtal kretsar kring en resväska

I centrum för rättegången står en resväska – den resväska som man fann innehöll 18 kilo kokain. Marknadsvärdet för innehållet i väskan beräknar åklagaren till 14-18 miljoner kronor, i sin inledande framställan.

Åklagare Stefan Gradler hävdar också att det är 44-åringen som hämtat väskan inne i nederländska Drachten och tagit den till flyget, och lutar sig mot vittnesmål och bildbevis tagna av nederländsk polis.

Fler misstänks inblandade

Men den person som misstänks för att i Nederländerna ha överlämnat väskan till 44-åringen saknas i rättegångssalen.

Den misstänkte är en man hemmahörande i Helsingborg, och är häktad i sin frånvaro men befinner sig ännu på fri fot.

– Man kan inte vänta hur länge som helst med att gå till rättegång, säger åklagare Stefan Gradler till SVT om att helsingborgaren inte finns med på de misstänktas bänk i rättssalen.

Att inte heller mannen som tidigare satt häktad och misstänktes för inblandning finns i salen är också en nackdel, medger åklagaren. Nästan varje gång de misstänkta eller deras försvarare tar till orda nämns hans namn.

Ovanlig rättegång

De misstänktas berättelser står i fokus under den unika rättegångens första dag. Två dagar till är avsatta för att hinna med alla vittnesförhör och all bevisning. Utredningen är omfattande.

– Vi har haft stor hjälp från holländska myndigheter, särskilt när det gäller den fjärde misstänkte. Jag har jobbat med många mål som handlar om narkotikasmuggling, men detta är första gången det handlar om smuggling med privatplan, säger åklagaren till SVT.

”Vanligare än vi trott”

Enligt honom har fallet varit en ögonöppnare.

– Man kan ställa sig frågan om den här typen av smuggling inte egentligen är mycket vanligare än vi trott.

Du menar att det är lätt att komma undan med?

– Ja, vi har ingen möjlighet att bevaka alla små flygfält, särskilt inte om man ändrar resrutt väldigt nära inpå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet