Foto: Bild från polisens förundersökning

Hovrätten skärper straff för knarkflygare

Uppdaterad
Publicerad

De tre män, varav en från Jönköping, som i tingsrätten dömdes till långa fängelsestraff för att ha smugglat 18 kilo kokain i ett flygplan, får sin dom skärpt ytterligare av Hovrätten för Lund och Blekinge.

Det lilla Cessna-planet med två svenskar landade klockan 18 den 30 mars förra året på Enoch Thulins flygplats utanför Landskrona. Svensk polis hade av nederländsk polis fått tips om den misstänkta knarksmugglingen och slog till strax efter att planet landat och väskan överlämnats till en tredje person, en 38-årig Jönköpingsbo.

Sex års fängelse

Jönköpingsbon dömdes till sex års fängelse av Lunds tingsrätt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. De två andra männen som kommer från Nyköping respektive Stockholm dömdes till sex års fängelse och sex år och sex månaders fängelse för nämnda brott.

Smugglade knark med flygplan

Överklagade

Alla tre överklagade domen och Jönköpingsbon hävdade att han blivit hotad och därför känt sig tvingad att köra till Landskrona och enligt instruktioner ta emot en väska med knark

Men nu skärper alltså hovrätten straffet för Jönköpingsbon till sju års fängelse. De andra får också höjt straff till sju år respektive sju år och och tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet