Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Golare” och ”snitch” är uttryck som Era Avdiji berättar att man riskerar att kallas om man skvallrar på sina klasskompisar, men nu vidtar skolan åtgärder för att öka tryggheten. Foto: SVT

Grovt språk på Anneroskolan i Helsingborg – eleven Era: ”Larmar du kallas du snitch”

Publicerad

Både högstadieelever och lärare vid Anneroskolan har vittnat om ett normaliserat grovt språk på skolan och att det finns en rädsla och hopplöshet som gör att lärare drar sig för att agera.

Det är sex månader sedan Skolinspektionen konstaterade att Anneroskolan i Helsingborg har fortsatta problem med att skapa en trygg miljö för sina elever.

SVT har tidigare rapporterat om det miljonvite Helsingborgs stad riskerade på grund av alla brister skolinspektionen hittat på Anneroskolan.

I senaste rapporten från i november går det att läsa att högstadieelever fortfarande är rädda för varandra och eventuella släktingar och syskon som kan agera om man larmar till vuxna. Att skolan förvisso kommit till bukt med fysiska kränkningar, men att de verbala kränkningar blivit fler.

Skolinspektionen har gjort återbesök

Lärare berättade för inspektörerna om en hopplöshet, där det sker ”verbala kränkningar hela tiden”, men att man agerar när det blir ”väldigt grovt eller ren mobbing.”

Nu i maj har Skolinspektionen besökt Anneroskolan igen och ska återigen bedöma om skolan och staden agerat tillräckligt.

Hör elever och rektor i klippet ovan om de åtgärder man vidtagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.