Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Karlegatt, verksamhetschef för skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg, är nöjd med arbetet som gjorts på Anneroskolan sedan i våras. Foto: Simon Melin

Skolinspektionens kritik mot Anneroskolan i Helsingborg nästan åtgärdad

Publicerad

I våras besökte Skolinspektionen Anneroskolan i Helsingborg. Då upptäcktes så pass allvarliga brister att skolan riskerade ett vite på en miljon kronor.

Nu har skolan åtgärdat problemen – nästan alla.

I mars besökte Skolinspektionen Anneroskolan på Dalhem i Helsingborg. Då upptäckte tillsynsmyndigheten 19 brister. Flera av dem så pass allvarliga att Helsingborgs stad riskerade en miljon i vite.

– Just där och då samlade vi alla avdelningar som kunde stötta och bistå verksamheten, säger Thomas Karlegatt som är verksamhetschef för skol- och fritidsförvaltningen.

Elever fick inte rätt undervisning

Det handlade om att en handfull elever från varje klass riskerade att inte nå kunskapsmålen. Att skolan inte gav den undervisning som den enligt lag ska garantera.

– Där var en del missförstånd med felrapporteringar. Men vi har sett över allting när det gäller undervisningstimmarna. I något ämne har vi gett extra timmar, säger säger Thomas Karlegatt.

Vid Skolinspektionens senaste besök i höstas kunde de konstatera att Anneroskolan har vidtagit rätt åtgärder på flera av de tidigare kritiserade punkterna.

– 18 av de 19 punkterna har vi faktiskt arbetat igenom och den sista delen är vi i full gång med, säger Thomas Karlegatt.

Elever kränker varandra

Men än återstår en del arbete. I höstas kunde tillsynsmyndigheten höra hur elever kallade varandra hora, både i klassrummen och i korridorerna, utan att skolpersonal ingrep. De bevittnade även hur flera elever skog en ensam elev upprepade gånger i huvudet. Inte heller där ingrep skolpersonal.

Och det är just skolans arbete mot kränkande behandling som Skolinspektionen fortsätter att kritisera.

– Det är självklart inte bra att vi inte agerar men det är ögonblicksbilder och det sker mycket i ett klassrum och man kanske inte har möjligheten att ingripa på de sätt man hade velat. Det är viktigt att man ser helheten i det här.

Men ska man inte lärare ingripa när elever kallar varandra hora?

Absolut ska man göra det. Det är precis det vi nu arbetar med för att stötta personalen för att kunna hantera detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.