Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna känner sig svikna av sin skola, hör Emir Al-Aboudy och Moheimmen Al-Hamdani berätta mer i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Anneroskolan i Helsingborg får allvarlig kritik från Skolinspektionen – riskerar miljonvite

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Anneroskolan på Dalhem får inte den undervisning som de enligt lag ska vara garanterade. Bland annat kritiseras skolan för att lärarna inte har rätt underlag när betyg ska sättas på grund av personalomsättningen.

Bristerna är så allvarliga att elevhälsan bedömer att skolans brister gör att cirka en handfull elever per klass riskerar att inte nå kunskapsmålen. Det framgår av Skolinspektionens handlingar att både föräldrar, elever och lärare försökt larma om situationen.

– Är någon lärare sjuk får vi inte alltid vikarie och får vi det läser vi något helt annat än det var tänkt, säger Moheimmen Al-Hamdani som går på skolan.

Emir Al-Aboudy berättar att det ibland känns otryggt på skolan.

– Det kan vara kaos både i klassrummet och i korridorerna efter att skolan slutat, säger han.

Skolan får kritik för att inte jobba tillräckligt med att skapa en trygg miljö som bidrar till studiero, trots att både personal och elever sagt att det förekommer mycket bråk och verbala kränkningar.

Chefen efter kritiken: Inte tagit ansvar för elevernas skolgång fullt ut

Det är en rad problem som den granskande myndigheten Skolinspektionen tar upp (se faktarutan).

– Jobbigast att läsa är upplevelsen att vi har en otrygg och osäker miljö och att man upplever att vi inte ger den undervisning eleverna har rätt till, säger Thomas Karlegatt som är verksamhetschef för skol- och fritidsförvaltningen.

Det går cirka fyrahundra elever på skolan.

Tycker du att staden tagit ansvar för elevernas skolgång med tanke på kritiken?

– Inte fullt ut, vi behöver göra ännu mer än vad vi gjort redan och det är mycket arbete som är pågående, säger Thomas Karlegatt.

Skolan och Helsingborgs stad har till september på sig att vidta åtgärder annars riskerar man att få ett vite på en miljon kronor.

  • Eleverna får inte sina garanterade undervisningstimmar och följer därmed inte läroplanerna. Problemen gäller särskilt ämnena: slöjd, matematik, teknik, spanska och franska.
  • Skolan har inte tillgodosett elever som valt att läsa franska att få fortsätta med det språket.
  • Lärare har inte alltid rätt underlag när de sätter betyg på elever på grund av dåliga överlämningar.
  • Personalen har inte alltid koll på vilka elever som behöver extra stöd och extra anpassningar och skolan ser inte till att elever får de anpassningar och det stöd de har rätt. Det kan till exempel handla om att få en resursperson eller speciallärare.
  • Att skolan inte ger elever, som har behov av det, hjälp på sitt mordersmål.
  • Skolan brister i sitt mottagande av nyanlända elever då man inte gör kontroll av deras kunskaper inom två månader och att man inte ger alla nyanlända högstadieelever individuella studieplaner.
  • Skolan rapporterar och dokumenterar inte alla gånger elever blivit utsatta för kränkande behandling och Skolinspektionen ser brister i skolans jobb med att skapa en trygg miljö där eleverna får studiero.
  • Skolan har heller inte sett till att elever har tillgång till exempel datorer trots att det behövts för att de ska kunna tillgodogöra sig undervisningen så som det är tänkt.
  • Föräldrarna får heller inte information samma dag som deras barn varit frånvarande i skolan utan giltiga skäl.

Källa: Skolinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.