Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att hantera sorgen har Jenny Lindhe gått i mycket terapi, men även behandlat temat i sitt arbete som konstnär och fotograf. Bland annat har det resulterat i en fotobok om systern. Se mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Jenny förlorade två familjemedlemmar i självmord: ”Har präglat hela mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Under Jenny Lindhes tonår tog både hennes pappa och storasyster sitt liv. Enligt henne har medvetenheten kring självmord och psykisk ohälsa ökat mycket sedan dess, samtidigt menar hon att det fortfarande behövs mer kunskap.

Jenny Lindhe, som Helsingborgs Dagblad tidigare har träffat, var 15 år när hennes pappa tog sitt liv, efter många år av psykisk ohälsa.

– Jag hade aldrig upplevt självmord innan, jag hade aldrig förstått att det kan hända. Nu vet jag att det är verkligheten, men då var det en fruktansvärd chock, säger Jenny Lindhe, som bor i Malmö.

Tre år därpå förlorade hon även sin storasyster i självmord. Nu har 30 år passerat, men hon bär fortfarande med sig båda händelserna.

– Jag tror det har präglat hela mitt liv, och hur jag ser på livet. Jag har jobbat mycket med att försöka bearbeta det som har hänt.

I klippet berättar Jenny Lindhe om hur pappans och systerns självmord påverkat henne.

Vill att fler ska få hjälp tidigt

I Landskrona, där Jenny Lindhe numera jobbar, är tidiga insatser en central del av arbetet med suicidprevention.

Stadens ambition är att den som behöver hjälp snabbt ska kunna få ett stödsamtal, men även att stötta personer i deras väntan på vårdbesök – vilket Jenny Lindhe välkomnar.

– Tidiga insatser, innan det har eskalerat för mycket, tror jag är en av lösningarna. Att uppmärksamma människor så tidigt som möjligt, innan man har gått längre in i sjukdomen.

Hade svårt att få stöd som anhörig

Enligt Jenny Lindhe var det väldigt få som pratade öppet om självmord under den tid då hennes pappa och syster dog. Det gjorde att det blev svårt att få stöd som anhörig, menar hon.

– I dag tror jag att vi som blev kvar hade fått hjälp på ett annat sätt, och att vi hade fått mer stöd av andra människor. Och jag tror att fler hade vågat prata om det med oss, vilket är det som behövs.

Trots att mycket har förändrats, tror hon att samhället fortfarande behöver utbildas mer i frågan – dels för att fler ska våga be om hjälp, och dels för att fler ska kunna stötta en närstående som de misstänker mår dåligt.

– Ju mer man sprider information och kunskap, i alla olika kanaler man kan, desto fler kommer våga prata om det, säger hon.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

STÖD TILL DIG SOM FÖRLORAT NÅGON I SJÄLVMORD

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd erbjuder stöd till den som har förlorat en närstående i självmord.

Chatta onsdagar och söndagar 18.30-20.00, eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.