Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste dyka ned på individnivå och uppmärksamma det tidigt, så det slipper bli ett stort lidande för individen”, säger Erika Olofsson. I klippet berättar hon mer om stadens arbete med suicidprevention. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Landskrona blir bättre på att förebygga självmord – satsar på tidiga insatser

Publicerad

I Landskronas suicidpreventiva arbete ligger ett stort fokus på tidiga, individanpassade stödinsatser. Förhoppningen är att både barn och vuxna ska få hjälp innan problemen blir för stora.

I Suicide Zeros årliga undersökning om kommunernas arbete med frågan, svarade 23 av 33 skånska kommuner på organisationens enkät. Av dessa bedöms endast fem utföra goda insatser för att förebygga självmord.

En av dem är Landskrona, som har höjt sitt betyg jämfört med förra året.

– Vi har kommit lite längre än många andra kommuner med detta, säger Erika Olofsson, koordinator för psykisk hälsa i Landskrona stad.

Erbjuder tidiga stödsamtal

Främst syftar hon på stadens arbete med tidiga insatser. Verksamheten började med ett team bestående av ett fåtal personer, men har utvecklats de senaste åren.

Teamet vänder sig till både barn och vuxna, och den som tar kontakt ska snabbt kunna få en tid för ett samtal. Förutom psykisk hälsa, finns det möjlighet att prata om exempelvis ekonomi, relationer, kriminalitet och beroendeproblematik.

– Individerna säger att det är jätteskönt att ha någon att prata med. Ibland är det samtalet som räcker och kan göra skillnad, säger Erika Olofsson.

Hör mer om insatserna i klippet ovan.

”Behöver göra ännu mer”

Sedan förra året har Landskrona stad också utvecklat sitt samordnande suicidpreventiva arbete mellan alla förvaltningar, där Erika Olofsson har ett övergripande ansvar.

Samtidigt menar hon att kommunen fortfarande har mycket kvar att göra.

– Vi behöver göra ännu mer än det vi gör nu. Vi behöver jobba för att främja psykisk hälsa för alla, och så måste vi jobba med de grupper som bedöms vara extra utsatta.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.