Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ängelholm satsar på att varje år utbilda 400 kommunanställda i första hjälpen till psykisk hälsa. I klippet berättar Sara Gigja och Lars-Ola Olsson mer om kommunens förebyggande arbete för att stoppa självmord. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Ängelholm bäst i Skåne på att förebygga självmord

Publicerad

Varje år tar nära 1500 personer i Sverige sina liv, 210 enbart i Skåne. Den ideella organisationen Suicide Zero har mätt kommunernas arbete med förebyggande insatser. Den skånska listan toppas av Ängelholm.

Suicide Zero arbetar ideellt för att minska antalet självmord. Jeanette Hellman, regionansvarig för organisationen i Skåne, säger att kommunerna har en central roll i arbetet med att få ner antalet självmord. Varje år undersöker därför Suicide Zero hur de svenska kommunerna arbetar med frågan.

Viktiga insatser saknas

Organisationen tittar på frågor där det finns vetenskapligt stöd när det handlar om att förebygga självmord, som stöd till riskgrupper, utbilda sin personal, insatser i skolan och samarbete mellan olika kommunala instanser.

– Vår undersökning visar att flertalet kommuner i Skåne fortfarande saknar viktiga insatser för att förebygga självmord, säger Jeanette Heilmann.

Ängelholm är bäst

Men en kommun får grönt ljus och toppar listan: Ängelholm.

Här ska 400 kommunanställda varje år få utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa.

I videon ovan svarar Sara Gigja och Lars-Ola Olsson, som arbetar med de här frågorna i Ängelholm, på varför kommunen är så framgångsrik i det förebyggande arbetet.

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: 1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.