Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En del i min sorgeprocess har varit att prata om det och få göra något meningsfullt av det här som var så totalt meningslöst, berättar Maria Ter-Borch, som förlorade sin äldsta dotter Fanny för fem och ett halvt år sedan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Marias dotter tog sitt eget liv: ”Vill inte att fler ska behöva uppleva det”

Publicerad

När Maria Ter-Borchs dotter Fanny var nästan 18 år begick hon självmord. Nu arbetar Maria ideellt i organisationen Suicide Zero vars mål är att minska antalet självmord.

På en bild på Maria Ter-Borchs kontor på Svenska kyrkan i Ängelholm, där hon arbetar, ler Fanny tillsammans med sina två yngre systrar.

Men bakom leendet fanns år av svår ångest och till sist orkade hon inte mer, trots stöd och kärlek från familjen. Fanny Ter-Borch skulle fylla 18 när hon tog sitt liv.

Vill hjälpa andra

I dag, fem och ett halvt år efter dotterns självmord, är Maria aktiv i Suicide Zero för att hjälpa andra i samma situation.

– Jag vill inte att fler ska behöva uppleva det. Att prata om det och vara öppen – det är det som räddar liv, säger hon.

Hör Maria Ter-Borch berätta om sorgen och sitt arbete inom Sucide Zero i klippet ovan.

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: 1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.