Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som skiljer sig mellan kommunerna i undersökningen från Suicide Zero? I klippet kan du se hur kommunerna placerar sig. Foto: Isabell Höjman/TT

Flera skånska kommuner får bakläxa för arbetet med suicidprevention

Uppdaterad
Publicerad

Bara fem av de svarande skånska kommunerna bedöms ha goda insatser för att förebygga självmord, enligt en undersökning från Suicide Zero. Mellan grannkommunerna Malmö och Lund är skillnaderna stora.

Undersökningen görs varje år av organisationen. År 2024 svarade 23 av 33 skånska kommuner och en stor del av dem behöver utveckla arbetet eller får underkänt av Suicide Zero. Bäst betyg får Ängelholms kommun och sämst får Ystads kommun.

Malmö är en av kommunerna som får godkänt och hamnar i topp tre.

– Alla har varit väldigt villiga att jobba med det här, för det är en så viktig fråga, säger Susanna Agerius, utvecklingssamordnare i Malmö stad.

Se hur kommunerna placerar sig i klippet ovan.

Flera kommuner får underkänt

Sex kommuner får underkänt, däribland Lund. Bland annat handlar det om att kommunen saknar en kommunövergripande handlingsplan, en tjänsteperson som jobbar med suicidprevention och att arbetet inte nämns i kommunens budget.

Men kommunen ser resultatet som en hjälp för att tydliggöra vad de behöver förbättra. Redan nu finns det planer för att exempelvis ha en anställd som jobbar med kommunens övergripande insatser.

– Vi behövde få upp det på dagordningen och se att det här var en viktig fråga för kommunen, säger Lisa Gunnefur, enhetschef för social hållbarhet i Lunds kommun.

HAR DU SJÄLVMORDSTANKAR? VÄND DIG HIT.

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.