Den nederländska polisen tog bilder som visar hur männen lastar en väska med 18 kilo kokain i ett flygplan på Drachtens flygplats. Den nu gripne mannen misstänks ha varit inblandad. Foto: Polisen Nederländerna

27-åring gripen för kokainsmuggling till Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig svensk man har gripits i Colombia, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen var mannen internationellt efterlyst för att ha varit inblandad i smuggling av kokain mellan Nederländerna och Landskrona.

Aftonbladet skriver att den 27-årige svensken flytt landet och varit internationellt efterlyst sedan i somras, då han ska ha varit inblandad i smugglingsförsöket i Landskrona. 27-åringen greps i staden Medellin, skriver tidningen.

– Det stämmer att det är en person som varit häktad i sin frånvaro sedan i maj som har blivit gripen i Colombia. Jag fick reda på det i måndags, säger Stefan Gradler, vid internationella åklagarkammaren, till Aftonbladet.

Smugglade knark med flygplan

Männen greps utanför Landskrona

Som SVT rapporterat i flera tidigare artiklar dömdes tre män – 38, 49 och 43 år gamla – för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott till fängelse i sex år vardera. Männen greps vid ett tillslag på Enoch Thulins flygplats utanför Landskrona.

Enligt domen i Lunds tingsrätt ordnade 38-åringen fram det enmotoriga sportplanet av märket Cessna och satte färdplanen från Hagshults flygplats norr om Värnamo till Drachten i Nederländerna. Han väntade sedan i en hyrbil på flygplatsen i Landskrona när det återvände.

18 kilo kokain

Under smugglingsresan flögs planet av 49-åringen med 43-åringen som passagerare. Väl i Drachten tog sig 43-åringen till samhället i närheten av flygfältet och återvände en timme senare med en rullväska som innehöll hela 18 kilo kokain.

Enligt tingsrätten är narkotikan värd mer än 18 miljoner kronor på drogmarknaden.

Aftonbladet skriver att 27-åringen tidigare varit folkbokförd i Landskrona men att han befunnit sig utomlands sedan i somras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet