Foto: Bild från polisens förundersökning

Åklagare yrkar på åtta års fängelse för knarksmugglare

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutas rättegången mot de tre män, däribland en 38-åring från Jönköping, som åtalats för att ha smugglat in 18 kilo kokain i Sverige med ett flygplan. Åklagaren yrkar på att männen ska dömas till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott.

Rättegången mot de tre misstänkta, en 38-årig man från Jönköping, en 49-årig man från Stockholm och en 43-årig man från Nyköping avslutas vid Lunds tingsrätt under mångdagen. Under sin slutplädering yrkade åklagaren Stefan Gradler på att männen ska dömas till åtta års fängelse vardera, rapporterar Jönköpings-Posten. Åklagaren anser att brottet ska anses som grovt på grund av den stora mängden narkotika som männen försökte smuggla in i landet.

Jönköpingsbo bokade plan

Det var i mars i år som de tre männen enligt åtalet kom överens om att smuggla in ett större parti kokain från Nederländerna. Med flyg skulle de transporter knarket till Sverige.  Enligt åtalet var det den 38-årige Jönköpingsbon som ska ha bokat planet, som sedan flögs av de andra två misstänkta.

Smugglade knark med flygplan

I Nederländerna ska en resväska med 18 kilo kokain ha lastats på planet som sedan flögs till flygplatsen i Landskrona där Jönköpingsbon fanns på plats och tog emot väskan. Polis fanns på plats där när planet anlände och väskan beslagtogs och de misstänkta smugglarna greps.

Förnekar brott

38-åringen från Jönköping har förnekat brott.

– Min klient har inte lastat någon väska. Han nekar till detta, sa 38-åringens advokat Sven Jernryd till SVT Nyheter Jönköping i samband med åtalet.

Under slutpläderingen yrkade Jönköpingsbons försvarsadvokat på att åtalet mot hans klient skulle ogillas och att denne omedelbart skulle försättas på fri fot. Advokaten menar att åklagaren inte har styrkt sitt gärningspåstående gällande 38-åringen. Försvarsadvokaten menar att 38-åringen har utsatts för hot mot honom själv och hans familj.

Även de andra båda misstänkta har förnekat att de gjort sig skyldiga till brott.

Tingsrätten i Lund beslutade att männen ska vara kvar i häktet fram tills domen meddelas om två veckor, rapporterar JP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet