Foto: Bild från polisens förundersökning

Åtal för knarksmuggling med flygplan

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man från Jönköping åtalas nu för grovt narkotikabrott. Tillsammans med en 49-årig man från Stockholm och en 43-årig man från Nyköping misstänks han ha smugglat in kokain till Sverige med ett mindre flygplan.

Enligt åtalet ska de tre männen i mars i år ha kommit överens om att ett större parti kokain skulle anskaffas i Nederländerna och med flyg transporteras till Sverige och föras in i landet. Samma dag ska de sedan ha flugit med ett mindre plan från Hagshults flygplats i Vaggeryds kommun.

18 kilo kokain

Planet ska enligt åtalet ha bokats av mannen från Jönköping och sedan flugits av de andra två misstänkta männen. Färden gick till flygfältet i Drachten i Nederländerna.

Smugglade knark med flygplan

Där ska en resväska med 18 kilo kokain ha lyfts in i planet. De flög tillbaka till flygplatsen i Landskrona där 38-åringen från Jönköping ska ha tagit emot väskan. Väskan med narkotika beslagtogs då av polis.

Nekar till brott

Åklagaren anser att det handlar om ett grovt narkotikabrott, eftersom det handlar om stora mängder narkotika och eftersom det utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt i större omfattning.

38-åringen från Jönköping förnekar brott.

– Min klient har inte lastat någon väska. Han nekar till detta, säger 38-åringens advokat Sven Jernryd till SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smugglade knark med flygplan

Mer i ämnet