Foto: SVT

Anmäler missad cancer

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Östersund fick vänta på vård trots att hennes cancer hade spridits. Nu anmäler hennes sambo ärendet till Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan, som bodde i Östersund, gick på regelbundna cellprovskontroller. Inga cellförändringar upptäcktes 2009 eller 2010.

2011 fick kvinnan besvär i underlivet och sökte vård. Då upptäcktes att hon hade cancer. Hon skickades till Umeå för strålning och opererades senare i Östersund.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

2013 blir hon återigen sämre och då röntgas hon. Av en slump upptäcks då metastaser i lungorna. Enligt anmälan så vill inte läkare i Umeå sätta in åtgärder då utan avvakta.

Istället för att vänta söker kvinnan vård i Tyskland, där hon opereras. Tillbaka i Sverige sätts sedan cytostatikabehandling in, eftersom allt inte gick att operera bort.

Kvinnan avled i januari 2015.

Vården har i efterhand granskat cellprover från 2008 och då upptäckt cellförändringar. Kvinnans sambo menar att om cellproverna hade granskats ordentligt så hade kanske kvinnan varit i livet i dag.

Han vill att Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, granskar Umeå Universitetssjukhus och Östersunds sjukhus, där kvinnan fick vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

Mer i ämnet