Sjukvården missade cellförändringar

Missade cellprover var cancer

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan i Östersund dog av livmoderhalscancer. Sjukvården missade cellprover och kritiseras nu för fördröjd diagnos.

Kvinnan tog ett cellprov 2004 som visade på förändringar, skivepiteldysplasi, men bedömdes som ”utan anmärkning”. På grund av denna miss tog man aldrig något uppföljande prov. Kvinnan tog även ett cellprov 2008. Trots att det visade på cellförändringar så togs det inte heller denna gång något uppföljande prov.

2011 sökte kvinnan läkare för besvär i underlivet och fick då diagnosen livmoderhalscancer . Kvinnan avled några år senare.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

Fördröjd diagnos

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik både till Region Jämtland Härjedalen och till landstinget i Västerbotten, för fördröjd diagnos.

IVO anser att kvinnan hade kunnat behandlats redan 2004 om sjukvården hade behandlat proverna korrekt. Enligt anmälaren, skulle kvinnan säkerligen ha varit i livet idag om proverna analyserats rätt.

Skandalen uppdagades

2012 uppdagades den stora cellprovskandalen. Tusentals kvinnor fick felaktiga svar efter ha tagit ett cellprov. Proven togs i Östersund, men det är Västerbotten som ansvarar för laboratoriet.

Läs också: Liknande fall i Norrbotten uppdagades våren 2016

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

Mer i ämnet