Utredning kring missad cancer avslutas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Jämtland fick en fördröjd diagnos av livmoderhalscancer efter brister i cellprovskontrollerna. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet. Det avslutas utan kritik eftersom IVO anser att landstinget har vidtagit åtgärder.

Det var våren 2012 som det upptäcktes slarv med kontrollerna av cellprover tagna i Jämtlands län. 11 000 prover tagna tidigare år fick eftergranskas för att upptäcka cellförändringar.

Samma år drabbades en kvinna i länet av livmoderhalscancer, trots att hennes cellprover tidigare inte hade visat på några cellförändringar. Eftergranskningen av hennes prover visade att cancern hade kunnat upptäckas 2009. På grund av den fördröjda diagnosen så fick sannolikt kvinnan genomgå en mer omfattande behandling än vad som var nödvändigt. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg.

Nu har IVO avslutat utredningen. Man konstaterar att landstinget i Jämtland har vidtagit en rad åtgärder för att liknande missar inte ska ske igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

Mer i ämnet