Bärplockarna blir avhysta i slutet av veckan

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockarna i Rossön utanför Hoting kommer att avhysas i slutet av veckan det fattade Kronofogdemyndigheten beslutet om igår.

Vid avhysningen kommer socialtjänsten, Sveaskog, Kronofogden och polis att åka ut till tältlägret för att meddela de boende om att de inte kan stanna och bland annat informera om allemansrätten.

-  Vi har bestämt dag och tidpunkt men vill inte riskera att allmänheten också åker ut dit så jag vill inte berätta precis när det ska ske, säger Karina Öhrberg som är teamchef på Kronofogdemyndigheten i Östersund.

Tältläger i Hoting

Karina Öhrberg berättar att beslutet fattades under tisdagen och att man dessvärre inte kommer att ha med sin någon tolk som kan prata med de bulgarer som tältar i grusgropen utanför Rossön.

– Det finns ingen bulgarisk tolk i närheten som kan följa med. Men vi har med oss själva föreläggandet översatt till bulgariska och även information om Allemansrätten översatt till både bulgariska och romani, om det finns några som talar det, säger Karina Örhberg.

Hon tror att själva avhysningen kommer att gå lugnt till.

– Vi kommer att visa dem beslutet och tala om för dem att de inte kan stanna. Sedan kommer de att få chansen att åka därifrån själva. Om de skulle vägra får vi bogsera bort fordonen. Men jag tror inte att det kommer att behövas. De kommer att förstå allvaret i situationen när vi väl är där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältläger i Hoting

Mer i ämnet