”Vi har kommit för att arbeta”

Uppdaterad
Publicerad

Hela familjer med barn och äldre, travar av backar med blåbär och lingon. Invånarna i tältlägret utanför Rossön i närheten av Hoting har kommit för att arbeta och tjäna pengar. Men markägaren vill inte ha dem kvar.

En ensam radio spelar balkanmusik. Några kvinnor sitter på huk vid baljor utanför sina tillfälliga hem utanför Rossön och tvättar kläder. Runtom i lägret händer tvättlinor med kläder på tork. De flesta är ute och plockar bär, orsaken till varför de har kommit.

– Vad gör ni här? frågar en man. Han vill inte berätta vad han heter, vill inte bli intervjuad i TV. Vi har kommit för att arbeta, det är inget konstigt med det.

Tältläger i Hoting

Arrangerat själva

Polisen säger att man misstänker att bärplockarna kan vara offer för organiserad brottslighet. Mannen berättar att de har kommit hela familjer från Bulgarien till Jämtland. De åkte tillsammans i bussar, har arrangerat resan själva. Bären de har plockat säljer de till bärhandlare säger han. De vill inte ha några problem. Några barn cyklar omkring på en trehjuling, pratar gärna, mest roade av språkförbistringarna. Förlorar sig i att beskriva ansiktets alla delar på bulgariska.

Tjänar inte mycket

En annan man förklarar genom universella tecken för begreppen ”bra”, ”sådär”, ”pengar” och en charad för ”att plocka bär” att nej, de tjänar inte så mycket på att plocka bär och de har det sådär här i lägret. Han vill heller inte ställa upp på en intervju.

Men han visar upp skatten, travarna av backar fyllda med blåbär och lingon. De har hittat gott om bär, trots årets dåliga bärprognoser. Så det finns pengar att tjäna på att plocka bär. Frågan är om det är just lägerinvånarna som åker hem till Bulgarien om några veckor som kommer att ha fickorna fulla. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältläger i Hoting

Mer i ämnet