Kommunen kan inget göra

Uppdaterad
Publicerad

Strömsunds kommun följer situationen för de bulgariska bärplockare som just nu lever i tältläger i skogarna kring Hoting.

Kommunen avvaktar eftersom man inte kan ingripa så länge de sociala förhållandena inte är riktigt allvarliga. ”Varje individ ansvarar för sig själv” säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund som också uppger att kommunen har en dialog med Polisen.

– I första hand när de bor ute i skogen och bryter mot allemansrätten är det inte så mycket vi kan göra. Det hade varit en annan fråga. Hade de bott permanent på en campingplats eller i ett hus hade vi kunnat göra tillsyner på boendet som sådant. I första hand är det ett ärende för markägare och polis, säger Strömsunds kommunchef Anders Andersson.  

Tältläger i Hoting

Det var igår som SVT Jämtlandsnytt kunde visa situationen för ett hundratal bulgariska bärplockare i ett tältläger i Hoting.

Inget rinnande vatten och usla sanitära förhållanden. Matlagning och värme bygger på att man lyckas dra ihop ved i omgivningarna.

–  Det är inte värdigt för en människa att ha det på det här sättet sade närpolischef Göran Bergström till SVT.

Polis har informerat bärplockarna om att de inte kan vara kvar men det är först när markägaren fått ett avhysningsbeslut från kronofogden som de kan begära handräckning från polisen. Bedömningen är att ett sådant beslut kommer att ta en vecka ungefär.

I nuläget blir det bara en fråga för kommunen om det skulle uppstå akuta sociala behov som inte kan tillgodoses på ett annat sätt.  

– Det kan vara att något barn far illa, säger Anders Andersson.

Vad skulle det kunna vara för behov?

– Det skulle till exempel kunna vara om de inte får med sig ett barn när de blir avhysta, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsunds kommun.

Strömsunds kommun har idag även skickat ett mejl till den bulgariska ambassaden där de informerar om situationen i syfte att etablera en kontakt ifall det skulle behövas i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältläger i Hoting

Mer i ämnet