Foto: SVT

Lurade åt sig miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sonen och mamman hotade att ta livet av sig om de inte fick låna pengar av nära och kära. På så sätt lyckades de tillsammans lura åt sig närmare 10 miljoner kronor.

I dag började rättegången mot en 37-årig man och hans mamma som misstänks ha lurat av över 40 människor pengar. Totalt ska det handla om nära 10 miljoner.

37-åringen är misstänkt för att i 35 fall ha förmått enskilda eller par att låna honom pengar. I nästan alla fall, 29 fall, ska även hans mamma också ha varit delaktig.

Storbedragare fick sju år i fängelse

Enligt åtalet har bedrägerierna nästan alltid gått till på samma sätt. De har vänt sig till bekanta eller släktingar och bett att få låna pengar. Pengarna skulle användas till att rentvå mannen från en tidigare dom. När pengarna senare skulle betalas tillbaka bad de istället att få låna ännu mer. Om personen i fråga inte ville låna ut mer hotade de med att allt då var förlorat och att någon av sonen eller mamman förmodligen nu skulle ta livet av sig.

Olika summor

Deras offer kommer främst från Bergs kommun där sonen och mamman bott på senare år men det finns även offer utanför länet, däribland Västerbotten och Stockholm. Summorna har varierat – en del av offren har förlorat några tusenlappar medan en del har förlorat betydligt mer än så. En person ska till exempel  ha förlorat över 3 miljoner kronor.

Tidigare dömd

Det är inte första gången som mannen förmått enskilda att ge honom pengar. Jämtlandsnytt har tidigare berättat om hur han redan 2004 dömdes till 4 års fängelse för att då ha gjort exakt samma sak.

Då bodde han i Ragunda kommun och det var också där merparten av hans offer då bodde. Totalt lyckades han den gången lura av släkt och vänner miljontals kronor. Allt med löften om snabb återbetalning med hög ränta. Men några pengar kom aldrig och även om han då också dömdes till att betala skadestånd på mellan 6 och 7 miljoner kronor är det pengar han hittills inte kunnat betala tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragare fick sju år i fängelse

Mer i ämnet