”Ett riktigt äckligt mål”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på sex års fängelse för den 37-årige man som åtalats för grova bedrägerier. För hans 76-åriga mamma som också är åtalad, yrkar åklagaren på mellan tre och fyra års fängelse.

– Det är så osmakligt och så oseriöst, att jag aldrig sett något liknande, säger Ulf Holst, målsägandebiträde i den stora bedrägerirättegången som avslutades under torsdagen. Det är ett riktigt äckligt mål, även för en luttrad gammal försvarare.

37-åringen och hans 76-åriga mamma är båda hemmanhörande i Jämtland. De är åtalade för att ha lurat drygt 40 personer på nästan 10 miljoner kronor. Rättegången har pågått i 17 dagar och under torsdagen hålls slutpläderingar.

Storbedragare fick sju år i fängelse

37-åringen dömdes för 10 år sedan till 4,5 års fängelse för grova bedrägerier. I november 2006 blev han villkorligt frigiven och 2007 ska den nya brottsligheten som han nu är åtalad för ha börjat. Den här gången hjälpte hans mamma till att förmå människor att låna ut pengar. Pengarna skulle användas till en resningsansökan för att rentvå 37-åringen. I själva verket har det mesta av pengarna gått åt till lyxliv och spelande.

Av det dryga 40-talet målsäganden i målet, har ett par i Umeåtrakten blivit av med mest pengar. Tillsammans har de lånat ut drygt 3,3 miljoner kronor till 37-åringen och hans mamma. I det fallet har Umeåparet lånat ut pengar under sju års tid, från 2007 till 2014. Kvinnan i paret, som är den som lånat ut mest pengar, polisanmälde mamman 2011. Mamman förhördes också av polis. Trots det så fortsatte mamman att vädja om mer pengar av paret.

37-åringen säger i dag att han inte vill inte bli dömd till fängelse, eftersom det får honom att må dåligt på olika sätt. Då skulle han bli tvungen att fortsätta sitt spelmissbruk säger att han då blir tvingad att fortsätta spela.

Yrkar på långa fängelsestraff

Åklagare Eva-Lena Rimér yrkar på att både 37-åringen och hans mamma ska dömas till kännbara fängelsestraff. För 37-åringen yrkar hon på sex års fängelse. Dels för att han tidigare är dömd till fängelse för ett liknande straff, och dels för att omfattningen av de nya bedrägerierna är större. Åklagaren vill också att 37-åringen ska vara kvar i häkte fram till domen faller, eftersom risken att han ska fly är stor.

För den 76-åriga mamman yrkar åklagaren på ett fängelsestraff på mellan tre och fyra år. Åklagaren anser inte att rätten ska ta någon hänsyn till kvinnans ålder. Brotten har varit så utstuderade och systematiska.

Dessutom menar åklagaren, så har 37-åringen och hans mamma, inte bara orsakat stor ekonomisk skada för målsäganden. De har också lidit stor psykisk skada. Åklagaren jämför de psykiska skadorna med de skador som människor som blivit utnyttjade sexuellt får. Dessutom kommer ingen av målsäganden att få tillbaka de pengar som de har lånat ut, även om ett stort skadestånd döms ut. Varken 37-åringen eller hans mor har de ekonomiska resurserna att betala tillbaka pengarna.

37-åringens trovärdighet ifrågasätts

Under slutpläderingarna så fick ocksså målsägandebiträdena Rolf Lohse och Ulf Holst möjlighet att yttra sig. Det är ingen vacker bild de målar upp av 37-åringens bedrägerier. Båda advokaterna företräder målsäganden som har lurats att betala ut stora belopp till 37-åringen och hans mamma.

– Inget av det han säger är sant, förutom att han blivit dömd till fängelse tidigare, säger advokat Ulf Holst.

– Han är en notorisk lögnare och mytoman, säger advokat Rolf Lohse.

Båda målsägandebiträdena menar att även 37-åringens mamma har varit ytterst medveten om vad sonen gjort av pengarna, och att hon vetat att inga pengar skulle komma att återbetalas.

Nekar till brott

Men 37-åringen nekar till bedrägerianklagelserna. Hans syfte har varit att betala tillbaka pengarna. Pengarna skulle användas till en resningsansökan för den tidigare domen. 37-åringens försvarare, Jan-Åke Nyström,  menar också att det finns brister i utredningen.

– Det kom in polisanmälan om bedrägerier redan 2010, säger han. Varför tog det fyra år innan en utredning började?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragare fick sju år i fängelse

Mer i ämnet