Foto: TT

Sänkt straff för bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för nedre Norrland sänker straffet för den 37-årige man från Jämtland som i augusti dömdes till sju års fängelse för grova bedrägerier.

Hovrätten gör en annan bedömning än Östersunds tingsrätt när det gäller de omfattande bedrägerier som den 37-årige mannen och hans 77-åriga mamma utfört. Därför sänker man straffet för 37-åringen från sju års fängelse till fem år. Den 77-åriga kvinnan döms till tre års fängelse i stället för 4,5 år.

Ogillar åtalspunkter

Hovrätten ogillar ett antal åtalspunkter. I de fallen har människor lånat pengar till de båda, men det är inte helt klarlagt att de blivit lurade. Hovrätten gör också en annan bedömning när det gäller allvarlighetsgraden på bedrägerierna. I flera fall anser hovrätten att det inte rört sig om grovt bedrägeri.

Storbedragare fick sju år i fängelse

Det 37-åringen och hans mor döms för är att de tillsammans fått släktingar, bekanta och bekantas bekanta att betala ut stora summor pengar.  En kvinna har lurats på över tre miljoner kronor. De har uppgett att 37-åringen behövt pengar till bra affärer, ett bokprojekt eller till att rentvås från en tidigare bedrägeridom.

40 lurade på miljonbelopp

Sammanlagt har cirka 40 personer  i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland lurats på flera miljoner kronor. Pengarna har gått till spel och ett lyxigt liv med resor, hyrbilar och dyra hotell.

Åklagaren Eva-Lena Rimér vill i dag inte kommentera domen mer än att hon inte är särskilt förvånad eftersom det fanns väldigt många frågor att ta ställning till och att det gav utrymme att göra olika bedömningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragare fick sju år i fängelse

Mer i ämnet