Berg startar eget asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Bergs kommun försöker nu att få kontroll över flyktingboendet genom att starta i egen regi i Berghem, det nedlagda äldreboendet i Hoverberg.

Mellan 55 och 70 asylsökande hoppas kommunen ta emot i Berghem i början på nästa år. Men det kan bli redan i december, beroende på hur fort Migrationsverket godkänner lokalerna. Det som återstår är en besiktning och det vet man inte på kommunen när den kommer att äga rum.

Ett halvdussin anställda kan det bli på den nya flyktingförläggningen, där man just nu kontrollerar larmet, hissarna och ställer i ordning rum och kök. Det ska även byggas en lekplats för barnen, men annars är det mesta klart för inflyttning. Rummen och lokalerna saknar möbler, men i övrigt står det orört sedan 2009, då Berghem senast användes.

– Vi kommer att ha ett väldigt stort behov av människor som arbetar i kommunen och genom att ha boendet i egen regi så vet vi mer om behoven och kunskaperna hos de som bor här, säger Maria Östlund, som är integrationschef i Bergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berghem

Mer i ämnet