Foto: SVT

Tre vill köpa Berghem

Uppdaterad
Publicerad

Tre anbudsgivare har lämnat in anbud om att få köpa det nedlagda äldreboendet Berghem i Hoverberg i Bergs kommun. Men om fastigheten ska säljas eller ej, är oklart.

I mer än 15 år har det gamla äldreboendet Berghem i Hoverberg stått tomt. När Bergs kommun i november planerade för att öppna ett kommunalt asylboende i fastigheten ökade plötsligt intresset för att köpa fastigheten som ägs av Bergs Hyreshus Ab. Tre budgivaren har lämnat anbud:

– Jag vill inte säga vilka som har lämnat anbud, säger Hans Green, VD på Bergs Hyreshus till SVT Jämtlandsnytt. Det blir offentligt om det blir ett beslut om att sälja fastigheten vid vårt styrelsemöte den 22:a januari.

Berghem

En av anbudsgivarna är den grupp bybor i Hoverberg som tidigare visat intresse för att köpa Berghem. Men även om det kommit in bud över den lägsta nivå på två miljoner kronor som satts så är det andra saker som avgör om Bergs hyreshus säljer fastigheten:

– Dels om det är en ekonomiskt bra affär för vår del och dels är vi väldigt intresserade av vad våra ägare tycker i den här frågan, säger Hans Green, så det sker ju ett samråd.

Kommunpolitikerna ska diskutera

Ägaren – ja det är Bergs kommun, som ju vill hyra fastigheten för att starta asylboende. Nästa vecka kommer kommunpolitikerna att börja diskutera vad som ska hända med Berghem:

– Det nya läget är att vi inte har ett kontrakt med Migrationsverket, säger Therese Zetterman (S), kommunalråd i Berg. Vi måste ta reda på när Migrationsverket har nästa anbudsförfarande.

– Vi har nu också bud på fastigheten, så det är inte bara att säga ja eller nej, säger Therese Zetterman (S). Det är många olika delar i den här frågan.

Vill ha fortsatt kommunala asylboenden

Om det inte blir ett kommunalt asylboende i Hoverberg, kommer troligtvis kommunen ändå att driva frågan i fortsättningen:

– Eftersom vi har fört upp frågan på bordet så ligger den ju där, säger Therese Zetterman (S). Vi ser ju det här som en humanitär insats och vi vill också på bästa sätt ha en kontroll på hur olika verksamheter i kommunen påverkas och då vill vi ha en aktiv påverkan även i asyldelen i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berghem

Mer i ämnet