”Det är alldeles för tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Länets befolkning måste få säga sitt om en eventuell storregion. Det menar landshövding Jöran Hägglund som tycker det är alldeles för tyst kring frågan.

Kartan över Sverige är på väg att ritas om. Regeringen vill skapa färre och större län och regioner. Ett troligt scenario är att Jämtlands län föreslås bilda nytt län tillsammans med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Inom några veckor väntas ett förslag presenteras, men landshövdingen Jöran Hägglund, efterlyser mer debatt och förankring.

Storregion

– Det är en jätteviktig fråga hur länsindelningen ser ut, säger Jöran Hägglund. Jag tycker att den borde  föregås av nån typ av prövning i en valrörelse eller folkomröstning.

Byta län?

Debatten kring nya län och regioner har varit liten hittills. Ett välbesökt möte härförleden visar ändå att det finns ett intresse för frågan. Om det nya länet ser ut som de flesta tror, så hamnar Jämtland långt ut.

– Rent teoretiskt sett så är det ju möjligt att tillexempel Härjedalen känner att man inte vill tillhöra detta nya stora län, säger Jöran Hägglund. På vilket sätt ska de då ha möjlighet att uttrycka det?

När Västra Götalandsregionen bildades så höll två kommuner folkomröstningar om vilket län man ville tillhöra, och bytte sedan efter omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet