Foto: SVT

Läkarföreningen om storregion: ”Det blir kvar fyra sjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

För att klara ekonomin i en storregion så kommer det att sparas på vården. Det befarar läkarföreningen i Jämtland som är kritisk till förslaget.

Förslaget om att de fyra nordligaste länen bildar en region kommer inte att hjälpa vården i området. Det menar Jämtlands läns läkarförening som har skrivit ett remissvar till regeringen om förslaget.

– Jag har läst hela utredningen, och av 351 sidor handlar fem om sjukvården, säger Sara Sehlstedt, ordförande i Jämtlands läns läkarförening.

Storregion

Läkarföreningen säger inte nej till storregionen, men menar att den viktigaste frågan, den om hur kostnaden för vården ska klaras, helt lämnas därhän i utredningens förslag.

– Norrland som region kommer kräva stora strukturella effektiviseringar, det står i utredningen, säger Sara Sehlstedt. Vi får inga extra pengar – det räcker inte till.

Befintliga sjukhus i de fyra nordligaste länen Foto: SVT Design

Sara Sehlstedt tror till exempel att det kommer att bli betydligt färre sjukhus i den nya Norrlandsregionen.

– Det betyder att vi bara har kvar fyra sjukhus i Norrland, på över halva Sveriges yta, säger hon. Görs inget annat så är det så det kommer att bli.

Läkarföreningen tror att dessa sjukhus blir kvar Foto: SVT Design

Inte heller när det gäller sjukvårdens stora problem med bemanningen så kommer en större region att hjälpa.

– Primärvården har i dag en vakansgrad på 50 procent när det gäller distriktsläkare i Norrland, säger Sara Sehlstedt.

– Hur ska man lösa det?Ingenting blir bättre av det förslag som finns för en storregion.

Tiden för att skriva remisser till förslaget på nya regioner gick ut i veckan. Jämtlands läns läkarföreningen är den enda läkarföreningen som har yttrat sig. Alla remissvaren finns samlade på regeringens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet