Foto: SVT

Ekonomin blöder för vården

Uppdaterad
Publicerad

Underskottet för region Jämtland Härjedalen ser ut att fördubblas under 2015. Prognosen just nu pekar på minus 240 miljoner.

Regionen har budgeterat för ett underskott på 96 miljoner för 2015. Att man redan nu, efter tre månader, kan se att prognosen pekar mot ett undersskott på 144 miljoner mer, är bekymmersamt.

– Jag kan inte nog mycket understryka hur allvarlig vår situation är, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (s).

Jämtlands läns landsting

Kostnaderna för egen personal har ökat med 49 miljoner kronor mer än budgeterat. Inhyrd personal har kostat 23 miljoner mer, köpt vård 89 miljoner mer och läkemedlen 61 miljoner kronor mer än budgeterat.

I nästa vecka ska regiondirektören presentera sparförslag för regionstyrelsen.

– Vi har också begärt att få uppvakta regeringen, säger Ann-Marie Johansson till SVT. Vi ser att som utjämningssystemet fungerar i dag så klarar inte vi av detta. Vi måste få pengar från regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtlands läns landsting

Mer i ämnet